A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Бузівський ліцей
Жашківської міської ради

Як допомогти дитині позбутися шкідливих звичок

Дата: 19.01.2024 11:20
Кількість переглядів: 5

Майже ніхто не любить зізнаватися, що мав або має шкідливі звички: гризти нігті, хрустіти пальцями й інше. Найчастіше, такі звички формуються ще в дитинстві. Діти зазвичай часто не усвідомлюють своїх дій. Тому у них можуть легко з’являтися небажані звички. Головне, вчасно помітити їх. Адже чим пізніше усвідомлюєш шкідливу звичку, тим важче від неї позбутися.

Водночас при великому бажанні, виправити можна все, треба лише докласти зусиль. Розглянемо декілька порад, які допоможуть дитині забути про шкідливу звичку.

1. Хваліть та давайте винагороду

Заохочувати дитину, коли вона формує добрі звички і свідомо уникає погані, – гарна стратегія. Покажіть, що ви помічаєте й цінуєте гарну поведінку дитини – це допоможе їй позбутися поганої звички.

2. Пояснюйте

Дитина відмовиться від поганих звичок, якщо свідомо цього захоче. Важливо пояснити дитині, чому та чи інша звичка є шкідливою. Із часом малеча зрозуміє аргументи й зможе відмовитися від поганої звички.

4. Не намагайтеся боротися з усім одразу

Дитина може мати декілька шкідливих звичок одразу, але не намагайтеся виправити їх всі одночасно. Почніть з тієї, яку вважаєте найнебезпечнішою, найміцнішою. Наберіться терпіння та не поспішайте. І звичайно, ніколи не ставте дитину в незручне становище в присутності інших. Такі речі варто обговорювати тільки наодинці.

5. Визначте причину

Дитина може набувати шкідливі звички внаслідок стресу. Важливо поговорити з нею, поспостерігати, щоб визначити, що викликало стрес. Вислухайте дитину, підтримайте – це допоможе їй упоратися і зі стресом, і зі шкідливими звичками.

6. Встановіть чіткі правила

Важливо, щоб батьки встановили для дитини певні правила. Розповідаючи дитині про наслідки поганої поведінки, ви допоможете їй гальмувати свої шкідливі звички. Будьте непохитними у своїх рішеннях, але погоджуйте правила з дитиною.

7. Розвивайте моральні якості дитини

Коли ви починаєте більше довіряти дитині, підтримуєте її та проявляєте терпіння, це сприяє розвитку її як емоційно стабільної особистості. Періодично давайте дитині можливість самостійно ухвалювати рішення. Це розвиватиме у неї впевненість у собі й відповідальність.

Коли ви пояснюєте дитині, що добре, а що погано, це допомагає їй формувати важливі цінності, звички й моделі поведінки. Ваші зусилля допоможуть дитині впоратися зі шкідливими звичками.

Які бувають шкідливі звички і як від них позбутися? – ВЕЛИКОХУТІРСЬКА СТГ  ЗОЛОТОНІСЬКОГО РАЙОНУ ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень