A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Бузівський ліцей
Жашківської міської ради

Тютюнопаління – реальна загроза сьогодення

Дата: 12.02.2024 12:21
Кількість переглядів: 11

Офіційне свято Міжнародний день відмови від паління відзначають в третій четвер листопада. День виник в 1977 році в США, а заснований ВООЗ як міжнародний в 1988 році. Заходи цього дня присвячені питанням зниження тютюнової залежності.

Дуже символічно, що Міжнародний день відмови від паління своїми витоками сягає Америки, континенту, з якого і почалося це тотальне горе – звички тютюнокуріння. У далекому 1977 році, вивчивши сумну статистику з ракових захворювань, цей день встановило Онкологічне Співтовариство Сполучених Штатів Америки. Було запропоновано відзначати його щорічно в кожен третій четвер місяця листопада.

У 2019 році Міжнародний день відмови від паління припадає на 21 листопада.

Загрози тютюнопаління
Статистика ВООЗ дуже сумна. Епідемія тютюнопаління в 20 столітті забрала з життя понад 100 мільйонів людей. У XXI столітті ця цифра може вирости на порядок. Близько 63% всіх смертей на землі відбувається через неінфекційні захворювання. Тютюнопаління в цій страшній статистиці займає стійку позицію лідера.

Нікотин – одна з найсильніших рослинних отрут. У чистому вигляді це безбарвна оліїста рідина з неприємним запахом, гірка на смак. Вона добре розчиняється у воді, спирті, ефірі й легко проникає в організм крізь слизові оболонки порожнини рота, носа, бронхів, шлунка.

Шкідлива дія тютюну не обмежується нікотином. До складу тютюнового диму входить близько 30 отруйних речовин, у т.ч. аміак, синильна кислота, чадний газ та ін.

Унаслідок подразнення слизової оболонки бронхів і трахеї тютюновим димом розвивається їх хронічне запалення (бронхіт, трахеїт). Тому курці частіше хворіють на запалення легень, туберкульоз.
Окрім того, захворювання у них мають тяжкий перебіг.

Вчені встановили, що куріння – один із основних чинників, які призводять до розвитку раку легень. Захворюваність на рак легень серед курців у 30 разів більша, ніж серед тих, хто не курить. Також відомо, що куріння збільшує ризик захворювання на злоякісні новоутворення інших органів: язика, гортані, стравоходу, шлунка, сечового міхура.

Доведено, що більше 50% усіх захворювань, що є причиною смерті курців, приходиться на долю серцево-судинних захворювань.

Масове поширення куріння є однією з головних причин широкого розповсюдження серцево-судинних захворювань. Доведено, що у курців, на відміну від тих людей, що не курять, в 2-3 рази частіше розвивається інфаркт та передінфарктний стан, стенокардія, інші захворювання серця. При цьому смертність, викликана цими захворюваннями, в курців є набагато вищою, а життя курців на 4,6-8,3 року коротше. Скорочення тривалості життя залежить від того, в якому віці людина почала палити.
Тютюновий дим згубно діє і на органи травлення.

Більше 80 % хворих, що страждають хронічним захворюванням шлунка та дванадцятипалої кишки, є курцями. Доведено, що куріння негативно впливає і на процес лікування виразки.

Тютюнокуріння негативно впливає і на ендокринну систему, особливо жіночу. У жінок, які курять, частіше виникають аменорея, кровотечі, зниження естрогенів у крові, рання менопауза. У 15-30 % жінок, які курять, діагностується дифузно-токсичний зоб.

Куріння жінок під час вагітності спричиняє не лише збільшення частоти ускладнень вагітності та випадків внутрішньоутробної смерті плода, зростання ризику викиднів і зниження маси тіла новонароджених, але й позначається на здоров’ї дитини протягом перших 7-9 років життя, відставанням у їх психічному і фізичному розвитку.

Нікотин сприяє зниженню чоловічої репродуктивної функції й імпотенції.

Як кинути палити: Чому люди курять.

Нікотин, як і інші наркотичні засоби, викликає певну психологічну і фізичну залежність. При цьому лікарі кажуть, що фізіологічна залежність – дуже слабка. Вона проходить за кілька днів. Отже, куріння – це більшою мірою психологічна залежність.

Крім того, ключова проблема – це банальна звичка. І як будь-яка звичка вона часто спрацьовує «на автоматі» – ми тягнемося до чергової сигарети крім нашої волі і свідомості.
Чи відчуваєте напругу – треба покурити. Закінчили справу – на перекур. Треба подумати – сигарета. Нудно – знову сигарета! Потрібно поговорити? Знову сигарета! І все це слабо пов’язане з рівнем нікотину в крові. Просто такі люди звикли на все реагувати перекуром.

Як кинути курити: стадії тютюнової залежності.

Існує три види тютюнової залежності, виходи з якої потрібно дотримуватися певних правил під час відмови від куріння:

1. Епізодичне куріння без фізичної залежності. Курець викурює до пів пачки на добу, при цьому не відчуває потребу в перекурі після їжі.
2. Від 15 до 30 сигарет на добу. У курця вже є потреба в курінні вранці і після їжі. Крім того, на цій стадії організм вже починає страждати від наслідків впливу нікотину.
3. Від півтори пачки в день. Курець відчуває постійну тягу до сигарет. Вранці виникає сильний кашель, також лікарі можу діагностувати обструктивну хворобу легенів.

Як змусити себе кинути палити: дієві способи

Гіпнотичний спосіб.

Цей спосіб передбачає введення людини в гіпноз. Але при цьому є небезпека виникнення психічних відхилень, якщо звернутися не до професіонала.

Фахівці рекомендують максимально уникати ситуацій, в яких ви зазвичай починаєте палити. Наприклад, не ходіть на перекури з колегами. Не йдіть додому після роботи разом з курцями, відмовтеся від походів нічні клуби або інші заклади, якщо знаєте, що вас будуть оточувати люди, що палять.

Позбавтеся від предметів, що нагадують про куріння.

Одне з головних правил – приберіть з поля зору все дратівливі предмети: старі пачки від цигарок, запальнички, мундштуки, попільниці, трубки і т.д. Якщо ж в будинку зберігається резервна пачка, то краще її просто викинути. Якщо є спокуса, то курець обов’язково на нього піддасться.

Як кинути курити в домашніх умовах.

Кинути палити вдома допоможуть фізичні навантаження. Коли хочеться курити, почніть робити легкі вправи, наприклад, присідати або віджиматися. Найкраще купити собі тренажер і в моменти відповідної спокуси починати на ньому заняття, щоб відволіктися від думок про куріння.

Як кинути курити і не набрати вагу.

Однією з найбільш поширених проблем після відмови від куріння є зайва вага. Особливо це стосується людей, які і так по життю мають схильність до повноти.

Тому в процесі розставання з сигаретами доведеться налагодити свій раціон: він повинен бути смачним, корисним, а головне бути помірним по калорійності.

Слід відмовитися від різних шоколадок, цукерок, насіння і інших перекусів. З солодкого віддавайте перевагу фруктам. Замість цукру використовуйте мед.

В цей час варто відмовити від алкоголю і кави. Адже відомо, що ці напої відмінно доповнюються сигаретою.

Продукти, які допомагають кинути палити.

Існує ряд продуктів, які допомагають людині позбутися шкідливої ​​звички. Це, як не дивно, різні трави: базилік, кріп, петрушка або листя селери. Фахівці рекомендують готувати «зелені» коктейлі. Крім того, в такі напої варто додавати моркву, буряк та помідори. Овочі допомагають виводити з організму шкідливі токсини, які залишаються в тілі після куріння.

Буває, що людина, прийнявши рішення кинути курити, не може обійтися без допомоги лікаря. Допомога ця полягає в психотерапевтичному впливі, застосуванні ліків, що полегшують стан під час нікотинової абстиненції, методів нетрадиційної медицини (голковколювання, дихальна гімнастика та ін.). Лікар може призначити курцеві серцеві засоби, снодійні, а також різні препарати, що заспокоюють нервову систему.

Досить ефективним у боротьбі з курінням є полоскання порожнини рота в’яжучими засобами, що викликають неприємність тютюнового диму. В якості таких засобів застосовують 0,25% розчин азотнокислого срібла, розчин евкаліптової олії (15-20 крапель на склянку). Полоскати рота цими речовинами належить кілька разів на день, причому безпосередньо перед спробою закурити.

Іноді курс того чи іншого лікування повторюють, щоб уникнути можливого поновлення колишньої пристрасті до тютюну.

Варто пам’ятати, що одна викурена сигарета може зруйнувати все, до чого людина так наполегливо прагнула.

Які бувають шкідливі звички?


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень